Náš Mini Paddock Paradise Track System zaplavila rozvodnená rieka Barč

Home » Náš Mini Paddock Paradise Track System zaplavila rozvodnená rieka Barč
Koníky si užívajú náš Mini Paddock Paradise Track System

Stredná Európa zažila koncom leta 2024 bohaté zrážky a na mnohých miestach aj povodne. Je koniec septembra a pred pár dňami kulminoval prietok Dunaja v Bratislave. Môj Lapoš, jazierko či skôr mokraď, v prírodnej záhrade v dedinke zvanej Macov, kulminuje vo chvíli, keď píšem tento blog. Jazierko zásobujú podzemné vody Žitného ostrova a jeho hladina je práve na maxime. Táto malá vodná plocha tvorí súčasť nášho “ Mini Paddock Paradise Track System“, ktorý budujeme v Macove pre naše kone. A koníkom práve teraz zatopilo ich obľúbenú cestičku okolo jazierka.

Budujeme Mini Paddock Paradise System v starej ovocnej záhrade

Našťastie sa koňom žiadna veľká tragédia nestala. Ak by chceli, mohli by zatopenú cestičku ľahko prebrodiť. Ale načo by to robili, keď som im otvoril pastvinu v inej časti pozemku. Aj keď pastvina asi nebude ten správny výraz. Pohybujeme sa totiž v obmedzenom priestore nášho, už spomínaného Mini Paddock Paradise Systému. Budujeme ho na rozlohe nejakých 65 árov, v starej ovocnej záhrade na Žitnom ostrove. Tu žijem a tvorím na svojej „vidieckej usadlosti“, ktorej neodmysliteľnou súčasťou sú aj z vieratá, okrem iných aj dva kone a somár.

Mini Paddock Paradise Track System je pre bežného vidiečana tak trochu šialený názov

Trochu zvláštny názov pre našinca, však? Keď sa tak zamýšľam, neviem o tom, že by sa v slovenčine udomácnil nejaký zmysluplnejší preklad. Možno s trochou fantázie a hlavne nadsádzky: “Výbeh so systémom cestičiek, v ktorom si kone žijú ako v raji“. Aká to náhoda, veď aj naša malá farma sa volá „Macovský raj„. Keď sme ju registrovali, nemali sme ešte o Paddock Paradise Systéme ani potuchy. Slovo „mini“ určite prekladať netreba. Do názvu sa pridá vtedy, keď sa to všetko snažíte vybudovať na priestore o veľkosti domčeka pre bárbiny a chcete pritom využiť každý m² na maximum.

Paddock Paradise Track System sa inšpiruje v tom, čo je pre kone prirodzené

V prírode divoké kone putujú každý deň po tých istých, nimi obľúbených cestách. Systém sa to snaží napodobniť na obmedzenom priestore pomocou umelo vybudovanej trate. Cieľom Mini Paddock Paradise Track System je ponúknuť koňom priestor na pohyb, zábavu, cvičenie a zároveň chrániť vaše pastviny pred zničením. Pokiaľ ide o ochranu pastvín, tie je vhodné rozdeliť na viacero častí. Potom podľa potreby a stavu paše možno na pastvinu vpúšťať kone alebo ju dočasne uzavrieť, aby sa zregenerovala.

Ako začať s budovaním Paddock Paradise Track System

Ak by ste chceli s Mini Paddock Paradise Track System začať, na úvod postačí pastvinu jednoducho ohradiť po obvode a vytvoriť cestičku okolo pastviny.

Na vybudovanie základnej trate poslúži aj dočasný plot z plastových kolíkov a pások elektrického oplotníka, z ktorých sa vytvorí systém uličiek pre kone. Údajne, čím užšie je ulička – cestička, tým viac budú chcieť kone pokračovať vo svojej ceste po traťovom systéme. Ako minimálna šírka sa odporúča 1,8 až 2 m. Koníky možno inšpirovať k pohybu aj rozmiestením sena a všelijakých dobrôt na rôzne vzdialených miestach trate. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na dostatok vody. Pri návrhu dráhy treba myslieť aj na širšie miesta, kde by sa kone mohli zhromaždiť, komunikovať alebo si ľahnúť. Vhodné je na trati aplikovať striedajúce sa druhy povrchov, vrátane kamenistých a rôzne prekážky, ktoré je potrebné prekonávať, v rámci udržiavana telesnej kondície. Napríklad cez cestičku prekrížené kmene stromov, ktoré musia kone prekračovať.

Našu trať budujeme v starej záhrade s množstvom vzrastlých, prevažne ovocných stromov

Návrh trate môže byť veľmi rozmanitý. Závisí od prírodných podmienok, terénnych daností pozemku či fantázie staviteľa. A v neposlednom rade aj od jeho zručností alebo finančných možností. A kedže nie každý koniar je zbohatlík, tak aj my sa musíme spoliehať najmä na tie naše zručnosti a pomoc susedov a kamarátov.

Náš Paddock Paradise Track System budujeme na pozemku s pomerne výraznou terénnou vlnou, ktorú vytvorilo koryto dávno zabudnutej rieky. Keďže ide o starú prírodnú záhradu, trasovanie cestičiek do istej miery určuje množstvo vzrastlých, najmä ovocných stromov. Snažíme sa celý tento systém spolužitia udržať v rovnováhe. Stromom zabezpečiť ochranu a podmienky pre rast a koňom, ktoré majú tendenciu stromy poškodzovať, dopriať napriek obmedzeniam pohodlie a komfort. Napríklad chladivý tieň počas horúceho tropického leta.

 

Ozdobou a spestrením nášho Mini Paddock Paradise Track System je prírodné jazierko

Ozaj, Macovčania, vedeli ste, že rieka, ktorá v minulosti pretekala Macovom a na ktorej žil ten slávny prievozník, pán Macz, podľa ktorého vraj dostala meno naša dedinka, že tá rieka sa volala Barč? Maďarsky Barcs. Vždy som si myslel, že cez Macov pretekalo nejaké Dunajské rameno. Napokon som sa úplnou náhodou dozvedel prostredníctvom OZ Dunavit, ktoré po tejto zabudnutej rieke pátralo. Bola to zaniknutá, stratená, zasypaná a zaoraná rieka Barč, ktorá meandrovala v tejto časti Žitného ostrova. Takže rozvodnený Lapoš (mokraď, prírodné jazierko) na mojom pozemku, je vlastne pozostatok dávno stratenej a zabudnutej rieky Barč (Barcs). Jazierko, takzvaný Lapoš, je spomienkou na dnes už neexistujúcu rieku Barč.

Rieka Barč pretekala aj parcelou, kde teraz žijem, zostala tu po nej mokraď – Lapoš

Mimochodom, zastavme sa pri pomenovaní Lapoš. Možno ste si všimli, že tento výraz vo svojich blogoch a videách používam pomerne často. To slovo je viac než isto len skomolenina z maďarčiny. Ale takto som ho počúval od mala od mojich rodičov, aj starých Macovčanov. Lapošom nazývali časť zachovaného zvyšku koryta rieky, ktorú mimochodom ešte na mape z roku 1964 zakreslili ako trvalú vodnú plochu. Samotná rieka Barč pretekala aj parcelou, kde teraz žijem. Zostala tu po nej mokraď, ktorú sa mojej rodine darí chrániť už po tri či štyri generácie. A to aj bez dotácií z EÚ alebo envirofondov. Veď vlastne ochrana mokradí a téma zadržiavania vody v krajine sa stala vážnou témou až v dobe pomerne nedávnej.

Predpokladám, že slovo „lapoš“ prevzali z maďarčiny a skomolili Moravskí kolonisti, ktorí sem prišli pred 100 rokmi

Ide o výraz, ktorý popisuje istú špecifickú formu mokrade, alebo močaristej vodnej plochy, ktorá je pozostatkom niekdajších zaniknutých, bohato meandrujúcich vodných tokov v nížine Žitného ostrova. V dnešnej dobe sa v tunajšej rovinatej krajine vyskytuje v podobe viac, či menej zavodnených „jám“. Často bývajú obkolesené vŕbami a ďalšími drevinami (napr. topoľ biely, topoľ čierny, jelša lepkavá…), typickými pre pôvodný Lužný les. Miestni obyvatelia tunajšej krajine Žitného ostrova a jej tvorbe veľmi dobre rozumeli. Vraj mali pre mokraď až 20 názvov. Žiaľ, na mnohé z nich ľudia už dávno zabudli. Rozlišovali napríklad, či sa priehlbne napĺňali vodou dočasne alebo natrvalo, či sa tam dalo hospodáriť alebo nie. Mňa napríklad zaujalo, že počas povodne budovali jarky nie preto, aby záplavovú vodu odviedli. Ale aby ju naopak zadržali v krajine a v maximálnej možnej miere využili.

Mám na pozemku rozvodnenú rieku, ktorá už vlastne ani neexistuje

Takže si to zhrňme. Mám na pozemku rieku, teda aspoň to, čo z nej zostalo. Rieka Barč oficiálne zanikla v 19. až 20. storočí, po drastických úpravách tokov na Žitnom ostrove. Na mnohých miestach ju zasypali a rozorali v polia. Zostali po nej už len kľukatiace sa meandre na satelitných mapách. Rieka Barč sa v krajine Žitného ostrova zachovala už len v podobe rôznych lapošov, mokradí či len miestopisných názvov. Ale aj z množstva terénnych depresií, veľmi dobre čitateľných zo satelitnej mapy, z ktorých sa dá stratená rieka Barč vystopovať.


V tomto krátkom videu môžete vidieť normálny stav vody a stav po „povodni“.

 

Rieka Barč sa dnes už nevlní krajinou. Ale určite nie je mŕtva. Ďalej žije pod povrchom a svoje koryto si pamätá. Keď príde jej čas, napríklad storočná voda, pripomenie sa nám. Tentoraz naplnila prírodné jazierko až po okraj a koňom zatopila cestičku v Mini Paddock Paradise Track System. Ale tomu, kto nerešpektuje prírodu, možno raz vytopí dom alebo aspoň podmáča základy.

 

Zdroj informácií: Paddock Paradise Track System for Horses By Jennifer Cook, Small Acreage Management Coordinator, NRCS/CSU Extension, Coloradao State University